0 items - €0.00 0

Kennis van begrippen

 ANATOMIE

De baarmoedermond , ook wel portio genoemd ligt in de top van de vagina en is via de baarmoederhals (= cervix) verbonden met de baarmoeder (=  uterus) die in de buikholte ligt. De baarmoedermond kan zichtbaar worden voor de vrouw zelf nadat de Femiscope® is geplaatst en geopend. De richting en ligging van de baarmoedermond kan variëren. Soms ligt de portio meer naar de rug , soms meer naar de buik gericht of ligt hij ergens tussen buik en rug in.

 OVULATIE

Na de eisprong(= ovulatie) vanuit de eierstok in de buikholte komt het eitje, via de eileider, in de baarmoeder aan. De baarmoedermond (portio) in de top van de vagina is geopend tijdens de vruchtbare uren, zodat het zaad via een kanaaltje binnen kan komen. Dit kanaaltje heet ook wel het endocervicale kanaal. De opening hiervan kan men zien en deze is tenminste 3 mm of meer voordat de ovulatie plaats vindt.

 CYCLUS EN HORMONEN

De periode tussen twee menstruaties noemt men cyclus. De cyclus wordt geregeld door hormonen die men niet kan zien omdat ze in bloed en urine stromen en ook nog wisselend in hoeveelheid. Testen op hormonen in bloed of urine wijzen uit waar men ongeveer in de cyclus zou kunnen zijn, maar altijd pas nadat de hormonen al zijn geproduceerd en nadat ze zijn uitgescheiden. Bovendien kan hoeveelheid, afbraak en uitscheiding van hormonen wisselen per persoon en per dag en ook nog langer aanwezig zijn nadat de eisprong al voorbij is. Temperatuurmetingen kunnen ook indicatief zijn of een cyclus gepaard ging met een eisprong maar zijn niet bruikbaar in de praktijk om bevruchting te plannen.

 ENDOMETRIUM EN SLIJM

Het slijmvlies in de baarmoeder is een dun laagje slijmvlies dat dikker en rijper wordt vanaf de menstruatie. Het baarmoeder slijmvlies (= endometrium) is maximaal rijp ten tijde van de ovulatie.

Het slijmvlies geeft geleidelijk slijm via het endocervicale kanaal af aan de vagina. Dit slijm kan via de vulva met de vingers worden bereikt. De beoordeling van het slijm en de kwaliteit van het slijm geeft een overschatting van de vruchtbare periode en is daarom minder geschikt dan het beoordelen van het pupil teken.

Het vulvaire slijm is nogal vaak vroeger en tevens ook langer aanwezig dan dat het pupil teken van minimaal 3 mm aanwezig is, zodat het voelen en beoordelen van het cervixslijm tot een overschatting van de vruchtbare periode kan leiden met als gevolg kleinere kans op bevruchting dan gebruik makend van het pupilteken